Har du jobbet i lang tid, men er likevel ikke fornøyd med lønna du får?
Å søke om høyere lønn kan føles som en skummel og overveldende oppgave. Men det trenger ikke å være det! Det finnes faktisk flere måter å søke om høyere lønn på, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på dem. Vi gir deg også råd om hvordan du kan forberede deg til samtalen med arbeidsgiveren din, for å sikre at du har best mulig sjanse for å lykkes.
For å forberede seg til å søke om høyere lønn bør man først og fremst undersøke hva som er vanlig lønn for jobben man gjør. Dette kan gjøres ved å spørre andre som jobber i samme bransje, sjekke offentlig tilgjengelige lønnsstatistikk, eller ved å bruke online-ressurser. Når dette er gjort, kan man skrive ned alle resultatene og rangere dem etter hvor mye de tilsvarer ens egne ferdigheter og ansvar.
Neste trinn er å stille seg selv følgende spørsmål: Har jeg levert god nok arbeidsinnsats? Har jeg utført mer enn det som kreves av meg? Er jeg den beste personen for stillingen? Hvis svaret er ja på alle disse spørsmålene, bør man be om en lønnsforhandling med arbeidsgiveren. Forhandlinger bør inneholde konkrete argumenter som styrker ens posisjon, slik at arbeidsgiveren forstår hvorfor en fortjener høyere lønn.
Finn ut hvor mye lønn du bør søke om
Det er viktig å finne ut hvor mye lønn du bør søke om når du skal søke på jobb. Dette er et viktig skritt i jakten på en ny karriere eller jobb. Før du begynner å søke, bør du vite hva slags lønn som er akseptabel for deg og for arbeidsgiveren din.
En måte å finne ut hvor mye lønn du bør søke om, er å undersøke det generelle markedet for den type jobben du vil ha. Se på annonser for stillinger som ligner den som passer best til dine interesser og ferdigheter, og se hvilken type lønn de tilbyr. Se også på nettsteder som Glassdoor eller PayScale, der man kan finne anslag over medianlønninger i bransjen. På denne måten vil du ha et klarere bilde av hva slags lønn som er vanlig i bransjen.
Du bør også ta hensyn til din egen kompetanse og erfaring når det gjelder å bestemme hva slags lønn du skal søke om. Det kan være en god ide å legge til ekstra penger for spesielle ferdigheter, ledererfaring eller andre faktorer som gjorde deg spesiell for jobben. Hvis du har mange års erfaring, kan det hende at arbeidsgiveren din vil betale mer fordi de vet at de får en dyktigere ansatt.
Husk at det ikke alltid er lett å finne det perfekte beløpet for den typen jobb du søker på. Det kan ta tid og krefter å finne et akseptabelt beløp, men med riktig research kan du finne ut hva slags lønn som passer best for deg og arbeidsgiveren din.
Akseptabel lønnsstigning
En akseptabel lønnsstigning er en som gjenspeiler arbeidernes forventninger til økonomisk anerkjennelse for deres innsats. Vanligvis måler arbeidere lønnsstigningen sin i forhold til kostnadsveksten, det vil si hvordan kostnadene øker etter at lønnen har styrket seg. For eksempel kan en arbeider forvente at lønnen deres stiger med samme prosentandel som konsumprisindeksen, slik at deres reelle inntekt ikke reduseres.
I tillegg kan en akseptabel lønnsstigning avhenge av selskapets økonomiske situasjon og bransjen som arbeideren jobber i. For eksempel kan selskaper som er i stand til å betale høyere lønninger fordi de har store overskudd, ofte tilby større stigninger enn selskaper som sliter økonomisk. I tillegg kan bransjer der det er vanskelig å rekruttere og beholde arbeidsstyrken, vanligvis betale høyere lønnssatser og større stigninger enn bransjer der det er lettere å finne folk som er villige til å jobbe.
Samlet sett bestemmes akseptable lønnsstigninger ofte av markedssituasjonen og den generelle økonomien. Dette betyr at hvis du jobber i et selskap eller en bransje som har gunstig markedssituasjon, kan du vanligvis forvente større stigninger når du får en ny stilling eller forhandler om din nåværende stilling.
Skriv en profesjonell søknad
En profesjonell søknad er et dokument som brukes til å vise interesse for et bestemt jobb. Det er viktig å fokusere på kompetansen og ferdighetene dine som er relatert til stillingen du søker på, og å presentere disse kvalifikasjonene på en klart og organisert måte. Når du skriver en søknad, bør du fokusere på hvilke ferdigheter og egenskaper du har som vil gjøre deg til en god kandidat for stillingen.
Du bør begynne med å sette opp en overskrift som beskriver jobben du søker på. I den første avsnittet skal du forklare hvorfor du søker på jobben og hvilke ferdigheter og egenskaper du har som vil gjøre deg vellykket i denne rollen. I det andre avsnittet bør du beskrive relevant utdanning og arbeidserfaring, herunder nyttige programmeringsspråk eller andre tekniske ferdigheter relevant for stillingen. Til slutt, legg til noen referanser fra tidligere arbeidsgivere eller utdanningsinstitusjoner hvis det er relevant.
Når du har fullført grunnlaget for søknaden din, må du være nøye med språket for å gi inntrykk av profesjonalitet. Unngå å bruke slanguttrykk eller informell språkbruk – hold deg alltid formell og respektfull overfor arbeidsgiveren din. Når det gjelder lengden, bør det ikke være mer enn to A4-sider langt, noe som betyr at man må ha et kortfattet språk og bruke mellomliggende setninger der det er mulig.
En profesjonell og kortfattet søknad kan være nyttig i mange situasjoner – uansett om det er for en jobb eller et stipend – da den viser at man tar seg tid til å legge inn innsats i prosessen med å ansette seg selv. Ved å fokusere på de viktigste punktene dine, sammen med et godt skriftlig uttrykk, kan man fremstille seg selv som den beste kandidaten for jobben.
Mine kvalifikasjoner
Jeg har en mastergrad i økonomi og ledelse fra Norges Handelshøyskole, og har arbeidet i mer enn 5 år innenfor denne bransjen. Jeg er godt kjent med teori og praksis innenfor ledelse, strategiutvikling, finansiering og bedriftsøkonomi. Jeg har stor erfaring med å håndtere komplekse problemstillinger knyttet til økonomisk analyse, budsjettering, regnskap og rapportering.
Jeg har stor forståelse for det stadig endrede markedet vi jobber i, noe som gjør at jeg kan ta beslutninger basert på de mest oppdaterte dataene. Jeg er ikke redd for å ta initiativ til nye prosjekter eller komme opp med innovative løsninger på problemer. Jeg er god til å samarbeide med andre og jobbe effektivt som et team.
I tillegg til min akademiske bakgrunn har jeg deltatt i flere seminarer og kurs om ledelse og finansiering som beviser min evne til å lære nye konsepter raskt. Jeg har god kunnskap om databehandling og programmering, noe som gjør meg godt egnet for mange av dagens jobber innenfor økonomi- og ledelsesfeltet.
Forbered deg
Før du begynner å forhandle om lønnsforhøyelse med arbeidsgiveren din, bør du først gjøre litt research. Finn ut hva som er den vanlige lønnen i bransjen du jobber i, og hvordan det sammenlignes med din nåværende lønn. Sammenlign også din egen arbeidsoppførsel og kompetanse med andre ansatte som jobber i samme type stilling. Dette vil hjelpe deg å vurdere om det er rimelig å be om en lønnsforhøyelse.
Finn ut hvor mye du vil ha
Når du har gjort research og vurdert din egen prestasjon, må du bestemme hvilken type lønnsforhøyelse som er akseptabelt for deg. I stedet for å ta et øyeblikksbeslutning, bør du forsiktig vurdere alle alternativene dine og komme opp med et passende beløp som er akseptabelt for både deg og arbeidsgiveren din.
Snakk med ledelsen
Når du har bestemt deg for hvor mye du vil ha, bør du snakke med ledelsen din om dette. Når du snakker med dem, bør du argumentere på en profesjonell måte for at ledelsen skal ta hensyn til ditt krav. Fortsett å argumentere for de positive bidragene dine til bedriftens drift, samt de resultatene av innsatsen din som har skapt verdier for bedriftens drift. Dette kan overbevise arbeidsgiveren din om at det er riktig å gi deg den forespurte lønnsforhøyelsen.
Vær tålmodig
Forhandleren kan ta tid før arbeidsgiveren endelig tar et standpunkt til spesifikke krav dine. Det anbefales derfor at du holder deg tålmodig under hele prosessen og holder et positivt tankerom når det gjelder resultatet av diskusjonene dine. Husk alltid at god kommunikasjon mellom arbeidstaker og leder ofte fjerner all tvil om et rimelig resultat av diskusjonene.
Beskytt dine rettigheter
Etter du har søkt om oppsigelse er det viktig at du beskytter dine rettigheter. Du bør følge opp med arbeidsgiver for å forsikre deg om at de har mottatt søknaden din, og bekrefte at de aksepterer oppsigelsen. Hvis det ikke er noen skriftlig avtale mellom deg og arbeidsgiveren, bør du be om en skriftlig bekreftelse på oppsigelsen. Dette vil hjelpe deg å beskytte deg mot eventuelle krav som kan gjøres mot deg i fremtiden.
Forbered deg til neste jobb
Når du har sendt inn søknaden din, bør du starte å forberede deg til neste jobb. Dette kan innebære å se etter jobbmuligheter, sende inn CVer, delta på jobbmesser og nettverksmuligheter, eller forbedre ferdighetene dine ved å delta på kurs eller seminarer. Det kan være lurt å holde kontakten med arbeidsgiveren din slik at du har muligheten til å få referanser når du søker etter nye jobber.
Finn ut mer om pensjon
Du bør også ta kontakt med pensjonsselskapet ditt for å finne ut mer om hva som gjelder for pensjon når du slutter. Når det gjelder skattekrav, bør du ta kontakt med skatteetaten for å finne ut hva som gjelder når det gjelder inntektsfradrag og andre skatterelaterte spørsmål.
Oppdater CV-en din
Når den tidligere stillingen din er overstyrket bør du oppdatere CVen din med informasjon om denne stillingen, slik at det vises tydelig på papiret hva du har gjort i den stillingen. Det vil også være lurt å inkludere referansene dine fra tidligere arbeidsgivere, da dette vil styrke CVen din ytterligere.
Hold kontakten
Det er veldig viktig at du holder kontakten med tidligere arbeidsgivere også etter at stillingen er avsluttet. Ikke bare kan de være nyttige referanser for fremtidige jobber, men de kan også ha mulige ledige stillinger eller tips om andres ledige stillinger som passer til profilen din.
Når du skal godta et tilbud fra arbeidsgiveren din
Når du har mottatt et jobbtilbud fra arbeidsgiveren din, er det viktig at du tar deg tid til å gjennomgå alle detaljene. Det er lurt å sørge for at du har en fullstendig forståelse av de gitte betingelsene, og sørg for at alle avtaler og vilkår blir skrevet ned. Du bør spørre om ting som ikke er klare eller som ikke er definert i jobbtilbudet. Dette kan inkludere pensjonsordninger, sykelønn, ferie og helseforsikringer. Les jobbtilbudet nøye og vurder om det legger til rette for personlig vekst og utvikling.
Hvis du aksepterer jobbtilbudet, bør du informere arbeidsgiveren din om dette så snart som mulig. Dette kan gjøres via telefon eller e-post med en bekreftelse på at du har mottatt det aktuelle jobbtilbudet og at du aksepterer det. Husk å takke arbeidsgiveren din for muligheten og bekrefte datoen da arbeidet ditt starter.
Husk å fylle ut eventuelle formularer som trengs for oppstarten av jobben din, inkludert informasjon om lønnsspesifikasjoner, personlige opplysninger og andre kontraktsrelaterte dokumenter. Etter at disse er signert, kan du begynne å planlegge fremtiden din med den nye arbeidsgiveren!
Konklusjon
For å sikre at du får den høyeste lønnen du kan, er det viktig å følge en strategisk prosess som inkluderer å sette seg godt inn i markedet og dine kvalifikasjoner, forhandling med potensielle arbeidsgivere, og vite hvordan du skal presentere deg selv på en slik måte at du får det bedre lønns-tilbudet. Det er også viktig å fokusere på din karriereutvikling og ha et godt nettverk som kan informere deg om ledige stillinger og muligheter.
Med disse tipsene, vil du kunne søke etter høyere lønn med stor suksess. Ved å gjennomføre god forskning og forberedelse, samt vise at du har de rette ferdighetene og erfaringene, vil du ha bedre sjanse til å få det lønnstilbudet du fortjener.
Anders Berge er en erfaren finansskribent med spesialisering innen personlig økonomi, sparing og investeringer. Med en dyp lidenskap for økonomi og en omfattende kunnskap innen finansverdenen, har Anders dedikert seg til å hjelpe Finansblikks lesere med å ta informerte beslutninger for å oppnå økonomisk suksess.
Med flere års erfaring som rådgiver innenfor personlig økonomi, har Anders hjulpet utallige enkeltpersoner med å forstå komplekse økonomiske konsepter og utvikle skreddersydde økonomiske strategier.
Anders har også dyptgående kunnskap om investeringer og er en ivrig tilhenger av langsiktig investeringsstrategi. Han har studert og analysert markedstrender og bransjeutvikling for å hjelpe leserne med å identifisere lønnsomme investeringsmuligheter og minimere risiko.